Lancering Internet.nl tijdens Cyber Week 2015

15 april 2015
Tijdens de Cyber Week 2015 is de website Internet.nl gelanceerd door het Platform Internetstandaarden, een samenwerkingsverband met partijen uit de internetgemeenschap en de Nederlandse overheid. Op deze website kunnen bezoekers eenvoudig checken of hun internet up-to-date is. Gebruiken jouw internetverbinding, e-mail en website wel moderne, veilige internetstandaarden? En als dat niet zo is, wat kan je daaraan doen?

Het Internet is van ons allemaal en wordt dagelijks intensief gebruikt door ondernemers, overheden en burgers. Voor heel veel gebruikers is het Internet niet meer weg te denken. Toch is met name het technische deel van Internet voor de meeste gebruikers volledig onzichtbaar en onbekend. Mede daardoor worden moderne, veilige standaarden vaak laat of helemaal niet geïmplementeerd. In dat kader is het Platform Internetstandaarden opgericht en wordt de website Internet.nl gelanceerd.

Internet.nl

Via Internet.nl kunnen internetgebruikers op eenvoudige en op geheel geautomatiseerde wijze checken of hun internetverbinding, e-mail en website voldoen aan moderne, veilige internetstandaarden. Als één of meerdere standaarden niet up-to-date zijn, dan krijgt de bezoeker advies over wat hij/zij kan verbeteren. In eerste instantie gaat het om de volgende zes standaarden:

  • IPv6: een uitgebreide, moderne reeks internetadressen
  • DNSSEC: beveiliging van domeinnamen
  • TLS: beveiligde verbindingen
  • DKIM, SPF en DMARC: anti-phishing en anti-spoofing

De huidige website is de eerste publieksversie. Het platform streeft ernaar de website blijvend te verbeteren en uit te breiden. Feedback is uiteraard welkom.

Platform Internetstandaarden

Het doel van het Platform Internetstandaarden is om het gebruik van moderne en veilige internetstandaarden sneller te laten groeien zodat het Internet betrouwbaarder wordt voor iedereen. In het Platform Internetstandaarden participeren de volgende organisaties: Dutch Hosting Provider Association (DHPA), ECP, Forum Standaardisatie, Internet Society internationaal, Internet Society Nederland, Ministerie van Economische Zaken, Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), NLnet, RIPE NCC, SIDN en SURFnet. De technische realisatie van Internet.nl is in handen van NLnet Labs.