Nieuws

Internet.nl beschikbaar als 'kant-en-klaar' Docker-pakket

Vandaag lanceert Internet.nl een nieuwe versie van haar testtool in de vorm van een 'kant-en-klaar' pakket op basis van Docker. Dit maakt het uitrollen, doorontwikkelen, testen en schalen van de code veel eenvoudiger. Bovendien is in deze nieuwe versie de Referrer-Policy test uitgebreid om gevonden policies te beoordelen en zijn er diverse andere verbeteringen doorgevoerd. Veel testplezier!

Verbeterde testen voor CSP en security.txt op Internet.nl

Vanaf vandaag kan je een nieuwe versie van Internet.nl gebruiken met een verbeterde test voor Content-Security-Policy en voor security.txt. Daarnaast zijn er diverse andere verbeteringen aangebracht, waaronder bugfixes, opruiming van code, updates van gebruikte externe softwarebibliotheken, en content-verbeteringen.

Universal Acceptance Day - #Internet4all

Dinsdag 28 maart staat wereldwijd in het teken van de eerste "Universal Acceptance Day". Universal Acceptance (UA) heeft als doel dat alle geldige domeinnamen en e-mailadressen werken in alle softwaretoepassingen.

Internet.nl voegt test voor security.txt toe

Aan de websitetest op Internet.nl is in samenwerking met het Digital Trust Center (DTC) een nieuw testonderdeel voor security.txt toegevoegd. security.txt is een gestandaardiseerd tekstbestand met contactinformatie dat je op je webserver plaatst. Beveiligingsonderzoekers kunnen deze informatie gebruiken om direct contact met de juiste afdeling of persoon binnen je organisatie op te nemen over kwetsbaarheden die zij in je website of IT-systemen hebben gevonden. Dit kan het verhelpen van de gevonden kwetsbaarheden versnellen, waardoor kwaadwillenden minder kans krijgen om er misbruik van te maken. Kortom: test je eigen domein en voeg een security.txt-bestand toe!

Nieuwe release van Internet.nl met RPKI-test

Vanaf vandaag kan je met Internet.nl testen of jouw website en mailvoorziening worden beschermd door RPKI. Door toepassing van deze moderne internetstandaard zul je minder snel last hebben van onbedoelde of kwaadwillige internetrouteringsfouten. Fouten die bijvoorbeeld kunnen leiden tot onbereikbaarheid van je website en mailvoorziening. Veel plezier met testen en, zo nodig, succes met verbeteren!

Onderhouds- en bugfixrelease van Internet.nl

Vanaf vandaag kunt u gebruik maken van een nieuwe, verbeterde versie van Internet.nl. In deze nieuwe versie is de onderliggende, hergebruikte software geüpgraded. Ook zijn er verbeteringen aan de documentatie en softwarecode doorgevoerd.

Platform Internetstandaarden: "Aandacht voor verdere adoptie IPv6 blijft hard nodig!"

Op 17 februari kwam Platform Internetstandaarden bijeen om te spreken over de adoptie van IPv6. Ook de voormalige IPv6 Task Force en de IPv6-TF-mailinglist-abonnees waren uitgenodigd. Onder voorzitterschap van Gerben Klein Baltink en aan de hand van presentaties van achtereenvolgens RIPE NCC, SIDN, Forum Standaardisatie, IPv6TeamOverheidNL, Total Webhosting Solutions (TWS), KPN en VodafoneZiggo, gingen ruim 30 deelnemers met elkaar in gesprek. Cijfers, ambities, plannen, activiteiten, ervaringen en uitdagingen, het kwam allemaal aan bod. De inmiddels volwassen technologie en inspanningen van de deelnemers ten spijt, stagneert de groei van IPv6-gebruik in Nederland en blijft het nodig om aandacht te houden voor verdere adoptie. Met de aanwezige internet access providers is afgesproken om te zoeken naar manieren om de vraag vanuit de zakelijke markt te stimuleren.

Paneldiscussie: The Power of Internet Standards

Op 26 en 27 oktober presenteert het NCSC het symposium “Let’s do Cybersecurity Research Together”. Dit symposium draait om het verbinden van multidisciplinair academisch en toegepast onderzoek(ers) met de professionals die dagelijks bezig zijn met het voorkomen en afhandelen van cybersecurity incidenten. Op 27 oktober organiseert Platform Internetstandaarden een paneldiscussie over “The Power of Internet Standards”. U kunt zich hier nu voor inschrijven.

Nieuwe Internet.nl met verbeterde testen voor TLS en CSP

Vanaf vandaag kunt u gebruik maken van een nieuwe versie van Internet.nl met verbeterde testen voor TLS en voor Content Security Policy. Verder zijn er verschillende wijzigingen, zoals verbeterde ondersteuning voor niet-mail domeinnamen en de verlenging van de minimale HSTS cache-geldigheidsduur. Veel plezier met het nog beter testen op moderne internetstandaarden!

Lancering Hall of Fame voor Hosters

Er is iets nieuws op Internet.nl: een Hall of Fame voor Hosters! Dat is dé plek waar je als hoster gevonden wil worden. Klanten kunnen daar namelijk zien welke hoster up-to-date is qua toepassing van moderne internet- en e-mailstandaarden.

Nieuwe versie Internet.nl: X-XSS-Protection verwijderd en verbetering voor geen-MX-domeinen

Vanaf vandaag is er een nieuwe versie van Internet.nl beschikbaar die een aantal kleine verbeteringen en bugfixes bevat. Alhoewel het geen grote verandering is, hopen we dat je er plezier aan beleeft. Veel succes met testen en verbeteren op het vlak van moderne internetstandaarden!

Nieuwe TLS-richtlijnen geland in Internet.nl

Vanaf vandaag kan je met Internet.nl testen of jouw website en mail voldoen aan de laatst nieuwe 'ICT-beveiligingsrichtlijnen voor TLS' van NCSC. Dit betekent ook dat TLS 1.3 nu ondersteund wordt in de website- en mail-test.

Volgende grote release van Internet.nl gebruikt nieuwe TLS-richtlijnen

Bij de eerstvolgende grote release zal Internet.nl TLS-verbindingen gaan beoordelen op basis van de nieuwe ICT-beveiligingsrichtlijnen voor TLS (versie 2.0) van het NCSC. Op dit moment gaat Internet.nl uit van de vorige versie van de ICT-beveiligingsrichtlijnen voor TLS (versie 1.0 uit 2014) en test of TLS-instellingen tenminste de status “Voldoende” hebben.

Open source vrijgave Internet.nl inclusief 'security headers'

Vanaf vandaag is de broncode van Internet.nl beschikbaar onder een opensource-licentie. Dit maakt het mogelijk voor iedereen om de werking te verifiëren en om een eigen lokale versie te draaien. Bovendien hebben we een nieuwe testcategorie voor applicatie-beveiligingsopties oftewel security headers toegevoegd.

E-mailtest op Internet.nl uitgebreid

Is jouw domein zo ingesteld dat mailspoofing actief wordt tegengegaan? Biedt jouw mailserver gedegen transportversleuteling aan? Vanaf vandaag kan je beide aspecten testen met de nieuwe versie van Internet.nl die Platform Internetstandaarden heeft gelanceerd.

Rol IPv6 Task Force ondergebracht bij Platform Internetstandaarden

De in april 2005 in opdracht van het ministerie van Economische Zaken opgerichte IPv6 Task Force had als doel de bekendheid van IPv6 in Nederland te vergroten en kennisuitwisseling te bevorderen. Deelname aan de IPv6 Task Force stond vanaf het begin voor iedereen open. Onder andere SURFnet, SIDN, AMS-IX, ISOC en RIPE NCC waren partners van het eerste uur. In de beginjaren lag de focus vooral op het vergroten van de bewustwording over het belang van IPv6 via onder meer communicatie-uitingen en het organiseren van evenementen.

Internet.nl controleert nu ook striktheid anti-mailspoofing-standaarden

Vandaag lanceert Platform Internetstandaarden een verbeterde versie van de testtool Internet.nl waarmee gebruikers in 2017 meer dan 750 duizend testen uitvoerden. Vanaf nu controleert de testtool niet alleen of standaarden tegen mailspoofing op een domeinnaam aanwezig zijn, maar ook of ze voldoende strikt zijn ingesteld zodat misbruik van een domein echt wordt tegengegaan.

Verbeterde Internet.nl-test voor moderne Internetstandaarden

Vandaag lanceert Platform Internetstandaarden de nieuw ontworpen Internet.nl-testwebsite. De uitgebreide uitleg op de verbeterde testwebsite geeft gebruikers meer ondersteuning om aan moderne internetstandaarden te voldoen. Het herontwerp maakt de website beter toegankelijk op mobiele apparaten en voor gebruikers met een beperking.

Nederland zorgt voor veilig e-mailverkeer

Bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheid gaan gezamenlijk misbruik zoals phishing en het afluisteren van e-mail aanpakken. Daartoe hebben zij met steun van het ministerie van Economische Zaken de 'Veilige E-mail Coalitie' opgericht. Dit is vandaag bekend gemaakt tijdens het symposium van het Forum Standaardisatie.

Mail over IPv6: waar moet ik op letten?

Mail versturen en ontvangen via IPv6 werkt prima. Verschillende partijen, zoals Gmail, Office365, TransIP, BIT en Internet.nl zelf, doen dat ook al. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten om te zorgen dat je mail zonder problemen afgeleverd wordt.

Internet.nl vernieuwd: 'HSTS' en 'afgedwongen HTTPS' tellen mee

Vandaag (27 juni 2016) lanceert Platform Internetstandaarden een nieuwe versie van de website Internet.nl. Vanaf nu tellen 'HSTS' en 'afgedwongen HTTPS' mee in de score van de websitetest. Dit werd al bij de vorige release aangekondigd. Naast deze wijziging bevat de nieuwe versie van Internet.nl diverse verbeteringen die het testen sneller en stabieler maken.

Nieuwe versie Internet.nl met uitgebreidere HTTPS-test

Vanaf vandaag staat er een nieuwe versie van Internet.nl online. Deze versie bevat verbeteringen en uitbreidingen, met name voor het HTTPS/TLS-onderdeel van de websitetest. Sinds april 2015 hebben bezoekers 80.000 tests uitgevoerd op Internet.nl. Hopelijk vind je de nieuwe functionaliteit nuttig en blijf je testen en jouw internet verbeteren. Happy testing!!!

DMARC masterclass: authenticatie afzender is noodzaak

Afgelopen dinsdag organiseerde het Platform Internetstandaarden een DMARC masterclass. De hoofdspreker was Tim Draegen, een van de bedenkers van de DMARC-standaard en mede-oprichter van dmarcian.com. Hij betoogde dat de invoering van DKIM, SPF en DMARC niet alleen nuttig is maar inmiddels ook noodzaak is geworden.

Website Internet.nl drukbezocht na Cybertop

De website Internet.nl is gisteren op de internationale Cybertop in Den Haag gelanceerd. Op Internet.nl kunnen bezoekers hun internet-verbinding, webserver en mail-domein testen op het gebruik van moderne internetstandaarden. De website werd na de lancering gelijk al veel gebruikt. In een halve dag waren er meer dan 5000 unieke bezoekers.

Lancering Internet.nl tijdens Cyber Week 2015

Tijdens de Cyber Week 2015 is de website Internet.nl gelanceerd door het Platform Internetstandaarden, een samenwerkingsverband met partijen uit de internetgemeenschap en de Nederlandse overheid. Op deze website kunnen bezoekers eenvoudig checken of hun internet up-to-date is. Gebruiken jouw internetverbinding, e-mail en website wel moderne, veilige internetstandaarden? En als dat niet zo is, wat kan je daaraan doen?

Uitnodiging Masterclass DMARC

Op dinsdag 21 april organiseert het Platform Internetstandaarden een Masterclass over DMARC. Graag nodigen wij u hiervoor uit.

Blog Gerben Klein Baltink : Het internet is van ons allemaal

Internet is inmiddels zodanig gemeengoed geworden dat we dreigen te vergeten hoe het netwerk eigenlijk functioneert. En dat terwijl de meesten van ons Internet dagelijks gebruiken of er zelfs afhankelijk van zijn. Voor overheid, financiële instellingen en winkels wordt het Internet immers steeds meer het primaire kanaal waarlangs zij hun klanten informeren en van dienstverlening voorzien. Tegelijkertijd hebben we steeds minder zicht op de organisaties, processen en werkwijzen achter het Internet. Deze portal gaat daar verandering in brengen.

Blog Olaf Kolkman : Internet draait om samenwerking

Het wereldwijde Internet is een netwerk van netwerken, bij elkaar gehouden door een geest van samenwerking. Informatie die over het Internet reist kan door een meerdere netwerken lopen, waarbij het netwerk waar de reis begon waarschijnlijk geen formele relatie heeft met het netwerk waar de informatie uiteindelijk terecht komt. Dat dit werkt heeft te maken met samenwerking, zowel bij het uitwisselen en transporteren van verkeer van andere netwerken, als wanneer het gaat om het oplossen van problemen die mogelijk verschillende stappen eerder veroorzaakt werden.

Blog Erik Huizer : IPv6 vergt de medewerking van iedereen in de wereld

Een open, toegankelijk en betrouwbaar Internet is inmiddels een onmisbaar onderdeel van onze maatschappij en onze economie. Om de ontwikkeling van Internet in die rol blijvend mogelijk te maken is het toepassen van open internetstandaarden absolute noodzaak. SURFnet maakt zich daar dan ook sterk voor — bijvoorbeeld voor de IPv6-standaard.

Blog Marco Davids : Stilstand is achteruitgang

Nederland mag met recht een pionier genoemd worden. Kennelijk zit dat in onze aard. Of het nu gaat om het verkennen van verre wereldzeeën, onze bijdragen aan de wetenschap of om het ontdekken van de ongekende mogelijkheden van het Internet, we hebben beslist een goede naam hoog te houden.