Blog Marco Davids : Stilstand is achteruitgang

[author marco-davids name]
Nederland mag met recht een pionier genoemd worden. Kennelijk zit dat in onze aard. Of het nu gaat om het verkennen van verre wereldzeeën, onze bijdragen aan de wetenschap of om het ontdekken van de ongekende mogelijkheden van het Internet, we hebben beslist een goede naam hoog te houden.

Dat we al in een vroeg stadium het Internet in al zijn facetten hebben omarmd, is iets waar we vandaag de dag volop de vruchten van plukken. Het heeft geleid tot veel kennis en expertise, die tot ver over de landsgrenzen wordt erkend en gewaardeerd.

Ons nationale onderzoeksnetwerk SURFnet staat internationaal hoog aangeschreven. De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) behoort tot de grootste en beste ter wereld. En het is niet zomaar dat organisaties zoals RIPE in Nederland zijn gevestigd of dat ons nationale top-level domein (TLD) .nl een van de meest gevestigde en betrouwbare TLD's ter wereld is.

Nederland heeft het dus goed gedaan. Op de 'Internet Hall of Fame' prijken klinkende, Nederlandse namen. Maar minstens zo belangrijk: na Rotterdam en Schiphol resulteerde dit in nog een derde "mainport" van groot economisch belang: de digitale mainport. Naar schatting staat deze digitale mainport garant voor zo'n 140.000 banen.

Actie

Maar er loert een gevaar: de "wet op de remmende voorsprong". Neem het verouderde, inmiddels te krappe adresseringsschema op Internet. In de ons omringende landen gaat de adoptie van de opvolger daarvan (IPv6) veel voortvarender dan bij ons. Bij onze zuiderburen maakt inmiddels een op elke drie internetters gebruik van IPv6. Nederland steekt daarbij schril af met onze schamele 2,17% (stand per maart 2015). Dat is reden tot zorg en alle aanleiding voor actie.

Als early adopter heeft Nederland zich een geweldige "digitale positie" verworven, met alle economische en sociale voordelen van dien. Het behoeft geen betoog dat stilstand op dit gebied achteruitgang betekent. Want nieuwe uitdagingen op het gebied van digitale veiligheid, betrouwbaarheid en schaalbaarheid dienen zich aan en vragen om een oplossing.

De internationale gemeenschap komt ook met die oplossingen, in de vorm van nieuwe protocollen en internetstandaarden. Maar draagvlak creëren voor de adoptie daarvan vormt dikwijls weer een uitdaging op zich.

SIDN onderkent dat als geen ander en zet zich in voor een betrouwbaar, modern Internet. De afgelopen jaren hebben we ons sterk gemaakt voor de adoptie van DNSSEC, een beveiligingsstandaard voor het domeinnaamsysteem. En met succes: Inmiddels is meer dan 40% van alle .nl-domeinnamen met DNSSEC ondertekend. Nederland staat daarmee weer stevig op de kaart.

Dat is waarom SIDN het Platform Internetstandaarden een warm hart toedraagt en van harte ondersteunt. Wij zijn verheugd dat de andere initiatiefnemers onze visie delen en trekken graag samen met hen op in ons streven naar een veiliger, betrouwbaarder en toekomstgerichter Internet.

 

Marco Davids

Marco Davids is Technisch Adviseur bij SIDN, de beheerder van het .nl-domein. Hij doet onderzoek naar en geeft advies over technologische ontwikkelingen en concepten, zodat technische verbeteringen en vernieuwingen tot stand komen. Het gaat dan in het bijzonder om de relevantie, de mogelijkheden voor "new business" en de impact op de processen en systemen van SIDN. Samen met de andere Technisch Adviseurs behartigt hij de belangen van SIDN en de lokale internetgemeenschap in, onder andere, de IETF en RIPE community.