Website Internet.nl drukbezocht na Cybertop

17 april 2015
De website Internet.nl is gisteren op de internationale Cybertop in Den Haag gelanceerd. Op Internet.nl kunnen bezoekers hun internet-verbinding, webserver en mail-domein testen op het gebruik van moderne internetstandaarden. De website werd na de lancering gelijk al veel gebruikt. In een halve dag waren er meer dan 5000 unieke bezoekers.

Het doel van initiatiefnemer Platform Interstandaarden is om het gebruik van moderne en veilige internetstandaarden sneller te laten groeien zodat het Internet betrouwbaarder wordt voor iedereen. In het Platform Internetstandaarden participeren de internetgemeenschap en de Nederlandse overheid.

Sessie moderne internetstandaarden

Internet.nl werd gelanceerd en gedemonstreerd tijdens een goedbezochte GCCS-sessie met veel internationale belangstelling. Melissa Hathaway, voormalig cyber-adviseur voor de regeringen Bush en Obama, en tegenwoordig verbonden aan het Belfer Center for Science and International Affairs van de Harvard Kennedy School, benadrukte het belang van moderne internetstandaarden. Olaf Kolkman, Chief Internet Technology Officer bij ISOC Internationaal, legde uit dat veel van deze standaarden al jaren bestaan maar moeilijk ingevoerd worden. Deelnemers aan het Internet — wij allemaal! — moeten leren verder te kijken dan alleen ons eigen stukje. "Internet is een gedeelde infrastructuur. Meedoen brengt een gezamenlijke verantwoordelijkheid met zich mee."

Michiel Leenaars, directeur bij ISOC Nederland en directeur Strategie bij NLnet, nam de demonstratie van de nieuwe website voor zijn rekening. Daarbij sprak hij de ambitie uit om deze portal door te laten groeien naar een internationaal platform. Nu al kunnen bezoekers testen op de moderne internetstandaarden IPv6, DNSSEC, TLS, DKIM, SPF en DMARC. Deze mogelijkheden zullen in de toekomst worden uitgebreid met nieuwe tests en nieuwe functionaliteit. Gerben Klein Baltink, voormalig directeur van TNO Defensie en Veiligheid en voormalig secretaris van de Nederlandse Cyber Security Raad, is kwartiermaker voor het Platform Internetstandaarden en voortrekker voor Internet.nl.

Website druk bezocht

In de korte periode tussen de lancering gisteren aan het eind van de dag en vanochtend tien uur werd de Internet.nl site al druk bezocht. Er werden meer dan 1000 unieke webdomeinen, 340 unieke mail-domeinen en 540 verbindingen getest. Bij elkaar ging het in deze korte tijd al om 5000 unieke bezoekers.

introduction at GCCS 2015 conference - Olaf Kolkman