Terugblik viering 10 jaar Internet.nl
Plenair
In het plenaire gedeelte sprak internet-grondlegger Vint Cerf de aanwezigen toe via een videoboodschap. Hij stond stil bij het verleden en de bepalende rol van Nederland daarin: “If you want to get anything done, find a Dutchman”. Hij blikte ook vooruit en ging in op de uitdagingen, zoals Artificial Intelligence, nepnieuws en desinformatie, waar we voor staan. Tot slot feliciteerde hij ISOC NL met haar 25-jarig jubileum en Platform Internetstandaarden met haar 10-jarig jubileum en benadrukte hij de noodzaak tot samenwerking om de uitdagingen aan te kunnen gaan.
Verleden
De eerste sessie “Van Visie naar Realiteit: Het verhaal van Platform Internetstandaarden en Internet.nl” begon met een introductie van voorzitter Gerben Klein Baltink, die een overzicht van tien jaar Platform Internetstandaarden gaf. Zo kwam de aanloop naar en het moment van oprichting van het platform uitgebreid aan bod en werden er screenshots van de eerste versie van Internet.nl getoond. "We zijn er na die tien jaar helaas nog niet wat betreft de adoptie van moderne internetstandaarden. Het goede nieuws is wel dat er de afgelopen jaren miljoenen tests zijn uitgevoerd op Internet.nl en dat veel partijen zich verbeterd hebben", aldus Gerben. Waar het platform begon als een samenwerking tussen publieke en private partijen in Nederland, kent Internet.nl tegenwoordig ook vele gebruikers van over de hele wereld.
In een panelgesprek onder leiding van Cristian Hesselman (SIDN Labs) blikten Mirjam Kühne (RIPE Community), Marco Hogewoning (Economische Zaken), Margreth Verhulst (Vereniging van Registrars) en Benno Overeinder (NLnet Labs) terug. De deelnemers gaven een weergave van hun betrokkenheid bij het platform vanaf de oprichting tot nu. Internet.nl ontwikkelde zich over die tijd van een wat technische ogende testtool naar een gebruiksvriendelijkere website die niet alleen aangeeft wat er beter kan, maar ook hoe je dat kunt bereiken.
Zo werd benadrukt dat het uniek is dat de testtool Internet.nl zich richt op de eindgebruiker, iedereen kan snel zien hoe hun gemeente of hostingprovider scoort. “Met één mailtje ging een nieuwe website van de gemeente waar ik in woon in een paar dagen naar 100% score.” Ook wordt gezien dat de tool positieve impact heeft op de adoptie. Of er concrete ambities zijn wat betreft gebruik van Internet.nl? Gerben: "Het gebruik van Internet.nl is geen doel op zich, wat wij hopen te zien is dat moderne internetstandaarden steeds meer 'by default' gebruikt zullen worden."
Heden
De geschiedenis ligt achter ons, maar hoe wordt Internet.nl vandaag de dag gebruikt? De sessie “Code in Actie: Hoe organisaties met Internet.nl het verschil maken” begon met een videobijdrage van NIC.br uit Brazilië, waarin Gilberto Zorello toelichtte hoe zij de broncode van Internet.nl hebben hergebruikt om een eigen testwebsite (https://top.nic.br/) te realiseren. Zeker met de recente container-versie van de Internet.nl-tool is het veel gemakkelijker om de software zelf te draaien.
Yosta Dammen (Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming) vertelde over het gebruik van Internet.nl bij CIP. Sinds april 2018 houden zij hun gehele netwerk op de hoogte van hun scores op Internet.nl. Over de jaren is een stijging van de scores te zien. Daarbij valt op dat de overheden qua adoptie voorloopt op de private sector. Wellicht is dit deels te verklaren door de verplichtingen die voor overheden gelden.
Brenda Langedijk (Rijksinspectie Digitale Infrastructuur) ging in op haar eigen kennismaking met het internet en de ontwikkelingen sindsdien. De digitale weerbaarheid van Nederland is belangrijker dan ooit. In dat licht ziet RDI Internet.nl als een nuttige tool om het gebruik van veilige en open internetstandaarden te bevorderden. Het huidige gebruik van Internet.nl door de RDI zelf is nog bescheiden is maar dat kan veranderen, bijvoorbeeld met het oog op de aankomende Cyberbeveiligingswet. RDI is sinds medio 2023 lid van Platform Internetstandaarden en publiceerde eerder al een overzicht van de best practices voor BGP/RPKI.
Wido den Hollander (Your.Online) vertelt hoe hij Internet.nl gebruikt o.a. bij overnames: "We willen ook weten hoe goed een bedrijf technisch opereert, waar de score op Internet.nl een goede indicatie geeft." Een aanvullend voordeel is dat de score van Internet.nl gebruikt kan worden als baseline: "Ik wil geen discussies over welke standaarden we wel of niet moeten implementeren. We werken gewoon toe naar de hoogst haalbare scores bij al onze bedrijven."
Toekomst
Dat de bezoekers het meest van alles geïnteresseerd zijn in de toekomst van het platform en het internet, bleek wel uit de opkomst bij de derde en laatste sessie “PLIS: De Toekomst van het Internet: Techniek, Markt, Beleid en de rol van Moderne Standaarden?”. Anke Sikkema (Digitale Economie, Economische Zaken) stelde het driekoppige panel een aantal vragen over hun blik op de toekomst. Het panel bestond uit Michiel Leenaars (ISOC NL), Sasha Romijn (Developer Internet.nl) en Fieke Jansen (Critical Infrastructure Lab).
Vraag: kan iedereen participeren in de ontwikkeling van nieuwe internetstandaarden?
Het panel verschilt van mening:
- "Ja, maar vraagt een hele investering. Je moet met een clubje komen die de standaard ondersteunen."
- "Het is duidelijk een proces van de lange adem. Daarom zeg ik nee, want je moet vermogend zijn".
- "Je kunt je daarnaast afvragen of het wel een open community is, die diversiteit en deelname van iedereen voldoende verwelkomt."
Vraag: is het positief dat de EU standaarden en regulering op het gebied van IT maakt?
- "Het idee is vaak goed, maar de uitwerking minder. Ook is voor kleine ondernemingen vaak een te grote opgave om aan al die regulering te kunnen voldoen".
- “Op het vlak van operationalisering ligt een flinke uitdaging. Als technische community hebben we daar ook een rol. ”
Vraag: hoe kunnen we het internet duurzamer maken met standaarden?
- "Denk aan een nieuwe standaard als carbon.txt, waarmee je transparant de impact van je systemen kan publiceren”.
- “De focus uitsluitend op meten en begrijpen van de uitstoot van het internet zorgt er niet voor dat we zuiniger worden, daarvoor kun je je beter richten op efficiëntere systemen ontwikkelen. Uiteraard is dit ook iets waar standaarden een rol bij zullen spelen.”